Det finnes mange forskjellige stilarter når det kommer til svømming, og de fleste av dem har en lav terskel for å begynne. Mange gir også ett stort rom for raffinering og forbedring av teknikken, og samstemmigheten i kroppen, slik at alt times perfekt i presisjon, og man oppnår den høyest mulige presisjonen.

  • download (4)Butterflystilen: Butterfly er en stil som man gjennomfører mens man ligger på magen, med armene over hodet, og ansiktet under vann. Bena er vanligvis samlet, og man bruker dem som en finne, som om man er en havfrue eller en fisk, som svømmer med hele kroppen for å få maksimal fremdrift med minst mulig anstrengelse. -Selv om butterfly er veldig slitsomt, så er det også meget raskt og effektivt når det gjennomføres ordentlig.

Det første svømmetaket tar man ved å kaste armene fremover, for så å presse dem ned og bakover, samtidig som overkroppen først glir ned i vannet, for så å poppe over overflaten, når armene er på rundt 70 til 120 grader ned under kroppen. Samtidig tar man et kraftig benspark, som først driver overkroppen nedover, for så å gi den fremdrift. Den påfølgende bevegelsen fører til at overkroppen kastes over vannflaten, for å puste. Deretter dykker man raskt ned, mens bena holder seg under vannet, og holder en ossilerende bevegelse gående.

  • Crawl: Crawl, som jo betyr kryping på engelsk, er en enklere teknisk stil, i forhold til Butterflystilen. Det er den raskeste måten å svømme på. Den er i sin grunnform enkel å lære, men den er vanskelig å mestre, fordi den i raffinert form krever streng disiplin og timing. Her kastes amene forover i motsatt takt, og presses nesten strakt ned under kroppen. Benspark skal skje i samme takt, men motsatt, i direkte opp ned rytme. Dertil må pusten koordineres, slik at hodet er over vannet til riktig tid.