På samme måte som ellers i Naturen er det lurt å vise respekt for eksterne krefter, som været, temperaturen, strømforholdene og lyset. Når man er ute i vannet er det ikke alltid de samme forholdene i det samme området, selv om man kan forvente en viss stabilitet etter noen år med erfaring i et område.

Temperaturen i vannet, strømmen og bølgehøyden er likevel variabel, og det samme gjelder for vindstyrken. Alt dette er faktorer som kan gjøre en utflukt langt mer krevende enn en annen utflukt tidligere.

Ukjent farvann?

Om du skal legge ut i ukjent farvann er det lurt å snakke med kjentfolk først, for å vite om det er noe som du trenger å ta ekstra hensyn til. Det mest grunnleggende er jo at man ikke stuper eller hopper uti et sted, men at man rolig og forsiktig går uti for å se om det er trykt. Hopping og stuping sparer du til du kjenner bunnforholdene. Om du er første gang uti, kan det også lønne seg å hundepadle litt i første omgang. Det gir deg muligheten til å taste etter skarpe gjenstander under overflaten, uten at du spidder deg selv. Om noe ser ut som en rask strøm, er det som regel en rask strøm, så vær obs på det.

thermometer-398735_960_720Ta med termometer

Tempen er alltid avgjørende for hvordan man planlegger en svømmetur, og det er derfor lurt å ha et lite vanntermometer. Svømmer du i Norge må du regne med å bli underkjølt i løpet av en svømmetur, og det er lurt å kunne regne seg frem til når dette skjer. Våtdrakter gir en viss beskyttelse mot lave temperaturer i vannet, og om du svømmer ute i Norge, er det alltid lurt å ha på en våtdrakt. Men dette er ikke en total beskyttelse mot underkjøling, kun en utsettelse av de u-unngåelige